tiistai 12. heinäkuuta 2016

Minun sankarihevoseni

Amerikan alkuperäisasukkaat, intiaanit, maalasivat niin kehonsa kuin hevosensakin uskomuksesta suojaaviin voimiin, viestiäkseen muille statuksestaan tai tunnetiloistaan sekä suojatakseen ihoa niin auringolta kuin hyönteisiltäkin. Erityisesti maalaukset liittyivät sodankäyntiin. Maalauksilla uskottiin voitavan parantaa niin hevosen näköä kuin nopeuttakin ja sodasta palatessa lisätyt kuviot ja värit toimivat statussymboleina viestien ratsukon menestyksestä sodassa.

Väreinä käytettiin luonnosta löytyviä perusvärejä; punaista, sinistä, vihreää, keltaista, valkoista ja mustaa. Värit saatiin aikaiseksi muun muassa savesta, hiilestä ja maaperästä löytyvästä punaisesta raudasta. Väreillä oli omat merkityksensä, jotka vaihtelivat sen mukaan, oliko kyseessä "arkinen" maalaus vai sotamaalaus.

Punainen kuvasti kauneutta, uskoa ja iloa. Sodassa värin merkitys muuttui vereksi, energiaksi ja väkivaltaisuudeksi.
Sininen oli viisauden väri, muuttaen merkitystään sodassa itsevarmuudeksi.
Vihreä kuvasti luontoa, paranemista sekä harmoniaa viestien sodankäynnissä kestävyyttä.
Keltaisen värin merkitys oli älykkyys ja päättäväisyys, kun taas sodassa väri kuvasti kuolemaa ja valmiutta taistella kuolemaan saakka.
Valkoinen oli puhtauden ja valon väri, joka sotamaalauksissa käytettynä kuvasti suremista.
Mustan merkitys oli voitto ja menestys, sodassa taas voima ja agressio.Maalatuilla kuvioilla oli myös omat merkityksensä. Hevosen silmien ympärille piirrettyjen ympyröiden uskottiin parantavan sotahevosen näköä ja helpottavan vihollisen huomaamista. Sierainten maalaaminen taas korosti hajuaistia. Salamaa kuvaavat sahalaitakuviot toivat hevoselle nopeutta, kun taas nuolikuviot lisäsivät voimaa ja kestävyyttä. Kädenkuvilla oli useita eri merkityksiä; ne viestivät suoritetusta tehtävästä tai menestyksestä kaksintaistelussa. Käden kuvat symboloivat elämää ja kanavoivat kantajalleen energiaa.

Väärin päin asetettu kädenjälki oli arvostetuin merkki jonka intiaani voi hevoseensa maalata; se viesti valmiudesta taistella kuolemaan saakka. Hevosen oikeaan lautaseen painettu kädenjälki oli kunniamaininta hevoselle, joka toi intiaaninsa vaarallisesta tehtävästä takaisin vahingoittumattomana. Viivat hevosen kasvoissa kuvastivat suoritettujen taisteluiden määrää.

Myös hiuksiin ja hevosen harjaan kiinnitetyillä linnunsulilla oli omat merkityksensä. Punainen sulka kertoi loukkaantumisesta taistelussa, kun taas eri tavoin leikatut sulat viestivät menestyksestä vihollisen vahingoittamisessa. Sahalaitaiseksi leikattu sulka viesti useista nuolenosumista viholliseen ja päästä katkaistu sulka kertoi taistelijan katkaisseen viholliselta kaulan.

Kauneudesta, viisaudesta, ilosta ja uskollisuudesta. Niistä on minun sankarihevoseni tehty.

Kaikki postauksen kuvat © Maiju Aaltonen

10 kommenttia

 1. Upeita kuvia ja todella mielenkiintoinen postaus, oli kiva lukea maalausten ja sulkien merkityksistä!

  VastaaPoista
 2. Kivoja kuvia :) Ja olipas mielenkiintoista lukea värien ja kuvioiden merkityksistä, olin ajatellut niiden olleen vain koristeita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin ihan innostuin aiheesta ja lueskelin tunti kaupalla juttuja maalauksista ennen näiden kuvien ottamista! :)

   Poista
 3. Loistava postaus, hienot kuvat ja aihe ylipäätään kiinnostava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla että oli kiinnostava aihe! Itse innostuin myös aika kovasti :)

   Poista
 4. Aivan superihania kuvia! Tässä alkoi itselläkin mieli tehdä omasta pollesta inkkariheppa ja kamera laulamaan...! :)

  http://tallintarinoita.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei jaa ihmeessä linkkiä mullekkin nähtäväksi jos innostut inkkarikuvia ottamaan! :)

   Poista
 5. onko harri primus tallilla? kun siellä on esittelysivuilla hevonen nimeltä Jardinero "Hartsa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, Harri on yksityisomistuksessa ja asuu Turussa. :) Primuksen Jardinerosta olenkin kuullut, moni on luullut samaksi hevoseksi!

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat