sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Essi vastaa

Mihin ammattiin opiskelet(jos opiskelet)?
Näin ensialkuun ainakin sosionomiksi, saa nähdä mihin jatkan sitten aikanaan. :)

Miten vietät kesälomaa?
Pääosin töissä. Muutama viikko mulla on ihan lomaa ja lisäksi toki joitain vapaita viikonloppuja ja muita useamman vapaapäivän putkia. Suurempia suunnitelmia ei ole, varmaan vietän paljon kavereiden kanssa aikaa ja mahdollisesti teen heidän kanssaan jotain lyhkäisiä reissuja sinne sun tänne. Heinäkuussa olen kaveripoikien kanssa varannut mökin viikonlopuksi.

Kiekkokala nimeltään Herra Granlund
Harrastatko jotain muuta kuin ratsastusta?
No en varsinaisesti. Pianotunneilla olen tainnut käydä 12 vuotta, joten pianoa soittelen edelleen, mutten käy tunneilla enää. Valokuvaamisesta pidän, mutta en kuvaa kovinkaan säännöllisesti, joten en tiedä voiko sitäkään niin harrastukseksi sanoa. Akvaarioon ja sen hoitoon toki menee aika paljon aikaa, ehkäpä se on harrastus? Purkki on noin 300 litrainen ja sisältää kiekkokaloja ja lehtikaloja. :)

Tämänhetkiset tavoitteesi ratsastajana?
Haluaisin päästä "virallisesti" heB tasolle - kilpailla seuratasolla helppoa B:tä ja esteillä 70-80 cm ja mahdollisesti sitten hankkia alueluvan. Se, toteutuuko tämä ikinä, on taas asia erikseen.

Kiinnostaako sua pojat?
Jos siis kysyt olenko hetero, niin kyllä, pojat kiinnostavat, tytöt eivät. Muussa suhteessa pojat/miehet on mulle kavereita siinä missä tytötkin, itseasiassa suuri osa kavereistani on poikia. 

Onko sulla poikaystävää? Jos ei niin onko joku kiikarissa:D?
En seurustele, mutta tokihan aina täytyy jotain olla meneillään. ;)

Tiedätkö millon mettikselle on tulossa pihakirppis?
En tiedä, en ole ainakaan kuullut että moista olisi edes suunniteltu.. En oikeastaan tiedä mitään koko tallin asioista.

Mitä julitalle kuuluu, ratsastatko sillä enään?
Juli asuu edelleen Metsäkylässä ja tekee töitä lähinnä erityistunneilla ja vuokraajansa kanssa. Mulla on lupa ratsastaa ponilla silloin kun vuokraaja ei pääse sitä liikuttamaan, tosin viime kerrasta on aikaa jo useita kuukausia.

Millon tulee kuulumisia Julitasta?
En osaa sanoa, en ole pitkään aikaan sillä ratsastanut..

Miten poni ratsastetaan eteen ja alas?
Itse ratsastan Winnien eteen alas työstämällä sen rennoksi ja aktiiviseksi takapäästään. Silloin riittää kun liu'uttaa pidempää ohjaa ja pitää silti tuntuman. Nyrkkiä kiinni puristamalla voi tarvittaessa näyttää suuntaa takaisin eteen alas, mikäli ponin turpa lähtee nousemaan kohti taivaita.

Onko winnie myyty?
Ei ainakaan toistaiseksi minun tietojeni mukaan.

Miten jatkat hevostelua jos se lähtee?
En tiedä. Yritän etsiä uutta vuokraponia, mikä tosin on helpommin sanottu kuin tehty. Tarjota saa poneja Turun alueelta sähköpostiini essimon12 (at) gmail.com !

Onko winnie elämäsi hevonen?
En ole täydellisempään ikinä törmännyt enkä usko että tulen vastaavaa koskaan löytämään. :)

Ei varsinaisesti kysymys, mut olis kiva esim. Erillisessä postauksessa saada pieni "tietopaketti" siitä, miten aloittaa harjoitukset hevosen kanssa niin, että lopputulos olisi selästä saada hevonen kulkemaan ilman varusteita? :)
Olen kirjoittanut aiheesta jo joskus aikaisemmin, tästä pääset lukemaan tuon postauksen. :)

Mikä on paras hevonen ratsastaa jolla olet mennyt?
Olen ratsastanut paljon Winnietä osaavampia ja herkempiä hevosia, mutta kyllä Winnie on ollut paras minulle. Melkein kahden vuoden aikana olen oppinut tuntemaan sen kuin omat taskuni ja tiedän, kuinka sitä tulee ratsastaa ja miten sen saa liikkumaan hyvin.

Kuka opettaja on vienyt sinua eniten eteenpäin?
Varmaan Terhi Harju. Terhi opetti minua noin vuoden verran joskus 2009 tienoilla, kun ratsastin estevalmennusryhmässä. Silloin perusratsastukseni koheni paljon ja sain tuntumaa isommille esteille. Tämän kevään aikana taas olen kehittynyt Ville Vaurion kouluvalmennuksissa.

Ootko koskaan ajanut hevosta?
Olen ajanut ihan itsenäisesti Penni- shettistä silloin tällöin ja lisäksi olen kokeillut valjakkoajoa suomenhevosella. Ajaminen ei ole siis aivan täysin vierasta hommaa.

Ootko koskaan ollut kiinnostunut raveista?
No enpä oikeastaan. Nuorempana olisin voinut innostua poniraveista, mikäli olisin päässyt aloittamaan heppaharrastuksen vähän aikaisemmin. Kun vihdoin edes sain tietää poniraveista, aloin olla jo liian vanha poniohjastajaksi.

Oletko tavannut Anna-Julia Kontiota? Missä?
En ole tavannut.

Luetko muiden blogeja?
Jonkin verran juu. Pääasiassa seurailen tuttujen blogeja, mutta muutama muuten vain kiinnostava blogi on myös päässyt lukulistalle.

Mikä on korkein hyppäämäsi rata?
80-95 cm ratsastuskoululla, kisoissa vain 70 cm.


Mikä on korkein hyppäämäsi yksittäinen?
Siinä 105- 110 cm paikkeilla.


Koulu vai esteet?
Olen esteratsastaja henkeen ja vereen, mutta olen tässä viimeisen puolen vuoden aikana innostunut myös koulun vääntämisestä.

Kuka on idolisi?
Mulla ei varsinaisesti ole ketään idolia, mutta ihailen yleisesti ottaen aitoja ihmisiä, jotka uskaltaa toimia omana itsenään.

Mikä on korkein koululuokka jossa oot kilpaillut?
Olen kilpaillut vain heC luokkia. Aikaisemmin kisaratsuna toimi Julita, jonka kanssa oli hurja saavutus saada edes hyväksytty tulos tuosta luokasta. Winnien kanssa lähdettiin liikkeelle helposta C:stä ja seuraavaksi olisi ollut tarkoitus siirtyä B:hen.

Onko Winnie helppo ratsastaa?
Toisaalta kyllä, toisaalta ei. Poni on hirmu rehellinen ja herkkä, joten sitä on helppo ratsastaa kun sen tuntee. Toisinaan kuitenkin sen tempperamenttisuus ja tammamaisuus tekee ratsastuksesta hankalaa; poni testaa, kiukuttelee ja luistaa työstä esimerkiksi jumittamalla, peruuttamalla tai kieltäytymällä laukkaamasta. Vieraat ratsastajat ovat todenneet hevosen olevan paljon hankalampi ratsastaa kuin miltä se näyttää.

Onko sillä tasainen ravi?
Erittäin!

Luotatko siihen? Entä se sinuun?
Luotan 90 prosenttisesti. En siis lähtisi ilman varusteita pellolle kiitolaukkailemaan tai maastoilemaan, mutta perusluottamus niin ratsastaessa kuin käsiteltäessäkin on hyvin kunnossa. Uskon myös ponin luottavan minuun, kun saan sen tekemään asioita, joita se ei ikimaailmassa olisi suotunut tekemään vielä vuosi sitten.


Onko Winnie sulla vuokralla vai onko se oma? :)
Vuokralla ollut tähän saakka.


Kuinka usein hyppäätte viikossa?
Tapana on ollut hypätä kerran viikossa. Toisinaan on hypätty kahdesti; yksi puomi/kavalettipäivä ja yksi treenipäivä.

Ratsastatko muilla hevosilla?
En ratsasta. Toki nyt kesällä tulee käytyä kokeilemassa taas eri ratsastuskouluilla muita hevosia. Myös vuokrahevonen on hakusessa.

Poni vai hevonen?
Poni, ehdottomasti!


Ratsastatko mielummin maneesissa vai kentällä?
Kentällä, melkein aina. Mielummin pienessä vesisateessa kentällä kuin pimeässä ja tunkkaisessa maneesissa. Ainoastaan kovin tuulisella ja myrskyisellä kelillä ratsastan mielummin neljän seinän sisässä.

Kuinka monta opettajaa sulla on ollut?
Monta! Ratsastuskoululla mua on pidempään opettaneet ainakin Maija Väinölä, Nina Fagerstöm, Katja Kylä-Kaila, Terhi Harju, Kaisa Kiikka, Jaana ja Johanna joiden sukunimiä en muista... Winnien kanssa kävin Pia Larsenin ja Ville Vaurion valmennuksissa.

Ketä on sun ensimmäinen lemppariheppa/-poni?
Mape <3 Lihava ja pitkäkarvainen poni joka oli oikea rakennekukkanen; valtaisa vatsa neljän tikkujalan päässä ja pitkä lihakseton kaula, josta roikkui epämääräinen pitkä ja kynitty harja. Korvat olivat suhteettoman pienet ja selkäranka ja säkä törröttivät silmiinpistävästi. 


Aili/ Onnenperän Talli
Millä kaikilla talleilla olet käynyt?
Vakituisesti olen ratsastanut vain Metsäkylässä ja Mäkisen tallilla, mutta irtotunneilla olen käynyt ainakin
- Alvan talli
- Kotimäen talli
- Jaakkolan Islanninhevostalli
- Suomenhevoskeskus Loimihaka
- Keiramon talli
- Artukaisten ratsastuskoulu
- ML Pedant
- Varjo-Talli
- Ponikumpu
- Onnenperän talli

Lisäksi olen käynyt ties missä yksityistalleilla valmennuksissa tai vuokraamassa, mm. Kartanon talli, Ruskon Ratsastuskeskus, MJ talli...

Tykkäätkö kaneista tai jyrsijöistä?
En oikeastaan. Yläaste - lukioikäisenä mulla oli kääpiöhamsteri, joka jossain määrin pilasi kaikkien jyrsijöiden maineen. Tico kiristi hermojani kolmisen vuotta mekastamalla öisin ja olemalla epäsosiaalinen ja hyökkäilevä.

Punkkeri/ Varjo-Talli
Minkä tyyppisistä hevosista tykkäät? Entä et tykkää?
Ratsastettavuudessa arvostan jonkinmoista eteenpäinpyrkimystä ja työstettävyyttä; lopulta on aivan sama onko hevonen reippaan vai hitaan puoleinen, helppo vai hankala, kunhan se on työstämällä mahdollista saada liikkumaan mukavasti. Jäykistä rautakangen muotoisina liikkuvista hevosista en pidä. Arvaamattomista hevosista en myöskään pidä - en nauti ratsastamisesta, jos hevosella on tapana varoittamatta esimerkiksi ryöstää tai hyppiä pystyyn.

Ulkomuodollisesti taas minua miellyttää pyöreämmän puoleiset ponit, etenkin erikoisen väriset. Perus rautias suomiputte ei säväytä laisinkaan kuten ei siro tumma kouluhevonenkaan, toisin kuin kirjava tai muuten persoonallisen näköinen tupsujalkainen poni.

Onko sulla ollut koskaan mitään pienempää ponia vuokralla tms.?
Olen vuokrannut vain isoja poneja; eestinponi Eltonia, saksalaista ratsuponia Pojua ja Winnietä. Kaikki ovat olleet säkäkorkeudeltaan siinä 145 cm paikkeilla. Jonkin verran olen ratsastanut myös isoa Penni -shettistä, tosin viime kerrasta taitaa olla taas vuosi aikaa.

13 kommenttia

  1. en tiennykkää että oot ratsastanu mäkisellä :) ketä oli sun lemppareita siellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ratsastin siellä aikoinaan yhden kymppikortin, josta taisin mennä 7 kertaa Tornadalla. Muista en oikein tykännytkään, kun en pienenä ja kokemattomana pärjännyt niille. Jonaksella, Kröllillä ja Brannalla taisin mennä jokaisella yhden tunnin ja lähdin tallilta joka kerta itku silmässä.

      Poista
  2. Saanko korjata yhden sian: Suomenhevoskeskus Loimihaka on nykyään Valmennuskeskus Loimihaka! Missä muuten asut? Aiotko käydä vielä joskus Loimihaassa? Itse ratsastan siellä! Millä ponilla menit? Siis tunnilla? Oletko tehnyt siitä postausta? Siis tallista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa okei, en tajunnutkaan että paikan nimi on vaihtunut. :)
      Asun itse Turussa, eli noin tunnin matkan päässä Loimaalta. Olen kerran käynyt seuran kanssa Loimihaassa valjakkoajotunnilla, mutta varsinaisella ratsastustunnilla en ole käynyt. Hippu-Liina toimi valjakkohevosenani. :) Nyt kesällä olisi tarkoitus tulla serkun kanssa valjakkotunnilla ja myös irtotunnille ihan ratsastamaan. http://essinponiblogi.blogspot.fi/2011/04/superpaiva.html Tuosta pääset lukemaan postauksen!

      Poista
  3. Ok:) Hippu-Liina on kyllä kiva! Ja sen emä Hilma-Liina vielä parempi <3 Teetkö postauksen et millon oot sinne tulossa? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postailen kyllä kun ollaan siellä käyty. Ei olla tuntia vielä varattu, voi olla että parin viikon päästä yritetään tulla.. :)

      Poista
    2. Ok, kiva :) Voitko ottaa paljon kuvia? Ja tehdä jonkun "arvostelupostauksen"? Kannattaa muuten jos vaan mahdollista ratsastaa Hilmalla (Hilma-Liina)! Se on paras! Onko Winnie myyty nyt? Tuosta uudesta postauksesta päättelin... Otan osaa jos on ;(

      Poista
    3. Teen kyllä postauksen aiheesta, mutta kuvien määrä riippuu ihan siitä, saanko kaverin mukaan kuvaamaan. :) Muuten on hankala kuvata omaa ratsastusta, kun serkun kanssa ollaan kuitenkin samalle tunnille sitten menossa. Saa nähdä mitkä hepat meille määrätään tunnille..!
      Kuten tuossa aikaisemmassakin postauksessa lukee, niin Winnietä ei ole vielä ainakaan myyty, vaan se lähti kesäksi. Elokuussa se tulee takaisin, mikäli ei ole mennyt kaupaksi, mutta silloinkin poni tulee olemaan edelleen myytävänä ja saattaa lähteä koska tahansa uudestaan. Etsin siis uutta vuokrahevosta, koska en voi enkä halua sitoutua Winnieen, kun sen tilanne on niin epävarma, eikä se tule jäämään pysyvästi.

      Poista
    4. Ok. Kiitti et jaksasit vastailla näihin mun tyhmiin kysymyksiin ;)

      Poista
    5. :) Loimihakaan on varattu nyt valjakkotunti ensi tiistaille klo 12 ja sen jälkeen pienryhmäestetunti, käy toki moikkaamassa jos silloin olet tallilla. :)

      Poista
  4. Voisitko jos ehdit kesällä käydä kokeilemassa maskun ratsutilaa? Mä käyn siellä ja mun mielestä siellä on aivan mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kuullutkaan koko paikasta! Onko tallilla nettisivuja tai jotain?

      Poista
    2. Ai jaa ! On nettisivut kyllä, tosiaan hevosia on vähän vaihtunut mutta muuten samat tunti ajat ja tms. Sitä ylläpitää simmoinen kiva topakka nainen nimeltä Marianne, ja haluaisin kuulla sinun mielipiteesi paikasta ;)



      -Ada-

      Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat