maanantai 7. lokakuuta 2019

10 vinkkiä talvikaudesta selviytymiseen maneesittomalla tallilla

Minä olen ratsastanut lähes koko pienen ikäni vain maneesitalleilla. Viime talvi oli ensimmäinen, jonka vietin Winnien ja Veikan kanssa maneesittomilla talleilla. Joku voisi luulla, että moinen kulttuurishokki saisi tällaisen kermapepun pelästymään pahemman kerran, mutta talven päätteeksi menin hankkimaan vielä ihan oman hevosen, jonka senkin vein maneesittomaan paikkaan!

Maneesitallin mukavuudet ovat siis hyvin tuoreessa muistissa, mutta vuoden aikana olen oppinut yhden jos toisenkin selviytymiskeinon kylmiin ja pimeisiin kuukausiin, jolloin säät eivät varsinaisesti suosi.


1. Panosta ratsastusvarusteisiin.
Vuoden ympäri ulkona ratsastaminen on todellista varusteurheilua. Nyt ei puhuta kukkaan puhkeavan luonnon tai ruskan sävyihin sopivista pinteleistä ja villapaidoista, vaan vedenpitävistä ja lämpimistä vaatteista. Tottahan toki räntäsateessa ratsastaminen on aivan suolesta, jos housut kastuvat läpi jo alkukäyntien aikana ja sormet paleltuvat niin, ettei ohjia saa kerättyä tuntumalle. Hanki täysin vedenpitävä varustekerta; hanskat, housut ja takki, joissa on vähintään 10 000 vesipilarin vedenpitävyysmerkintä ja teipatut saumat.

Talven pakkasille taas tarvitaan vastaavat lämpimät varusteet ja lisäksi lämpimät sukat, mieluiten villaiset. Koko vuoden ympäri kannattaa panostaa kerrospukeutumiseen; urheilukerrasto siirtää hien pois iholta, jolloin loppukäyntien aikana ei ehdi kylmettyä.

2. Panosta hevosen varusteisiin.
Hevosen osalta tärkeimpiä talvikauden varusteita ovat loimet. Hanki saderatsastusloimi sadepäiville ja hyvät kuivatusloimet, joilla saat hevosen kuivaksi treenin jälkeen. Erityisen suosituksen haluan antaa Bucaksen Smartex -loimille, joissa on kuivaava antibakteerinen vuori, jonka ansiosta ulkoloimen alle ei tarvitse erikseen kuivatusloimea. Super kätevä loimi talleille, joilla pelataan "yksi loimi päälle, yksi loimi pois" -periaatteella!


3. Hyödynnä raksamiesten ja lasten varusteet.
Hevostarvikeliikkeiden tarjonta ei tee autuaaksi. Harvat ratsastusvarusteet suunnitellaan Suomen olosuhteisiin, mutta onneksi varustetarjontaa on muilla valmistajilla! Keltaiset karvahanskat ovat esimerkiksi muodostuneet jo legendaksi hevospiireissä ja monet raksamiehet ovat jääneet kylmin sormin, kun super lämpimät ja edulliset hansikkaat on myyty loppuun kerta toisensa jälkeen.

Talvisiin tallipuuhiin ovat myös yhä useammin löytäneet kaikille lapsuudesta tutut kuomat, joihin mahtuu villasukka ja jotka kantansa vuoksi soveltuvat myös turvallisesti ratsastukseen. Vinkkinä vielä, että lasten kuomia saa kokoon 39 asti ja ne ovat huomattavasti edullisemmat kuin aikuisten!

4. Älä anna talven yllättää!
Joka ikinen syksy saamme lukea iltapäivälehdistä, kuinka talvi on taas kerran yllättänyt autoilijat. Älä anna liukkaiden yllättää hevosta, vaan huolehdi hyvissä ajoin vähintäänkin hokinreiälliset kengät alle! Näin et joudu kutsumaan kengittäjää paikalle yllättävien liukkaiden takia, eikä hevosen tarvitse jäädä seisomaan sisälle talliin liukastumisvaaran vuoksi.



5. Aseta realistisia tavoitteita.
On utopistista kuvitella treenaavansa talviolosuhteissa vauhdikkaasti viikosta toiseen. Kehittäisitkö hevosen tasapainoa rämpimällä metsissä tai ottaisitko työn alle takaosankäännökset tai täsmälliset pysähdykset sekä peruutukset? Suunnittele sellaisia treneejä, joita jäiset pohjat eivät hidasta!

6. Käy maneesilla.
Mikäli kohtuullisen matkan päässä on maneesi, käy säännöllisesti treenaamassa siellä! Talvikaudeksi ei tarvitse muuttaa maneesitallille voidakseen jatkaa treenaamista pakkasillakin.


7. Anna lupa pitää vapaata.
Kun aurinko laskee jo ennen iltapäivä neljää ja peilijäiselle kentälle sataa päivittäin lisää jäätävää räntää, on tärkeää antaa niin itselleen kuin ratsulleekin lupa pitää taukoa selviytymisestä. Hiero ja venyttele hevosta, opetelkaa uusia temppuja ja tehkää aivotyötä treenaamisen sijaan! Ei ole kenenkään etu ratsastaa väkisin päivästä toiseen äärimmäisissä olosuhteissa.

8. Älä valita.
Kenttä peilijäässä, räntää sataa naamaan ja hevonen on piukea kuin kumipallo. Vähemmästäkin tekisi mieli valittaa! Harmituksensa voi ilmaista ja sen jakaminen voi helpottaakkin, mutta jatkuva valitus luo ympärilleen pahaa mieltä ja ruokkii negatiivista kierrettä. Hengähdä hetkeksi ja mieti vielä, mikä on hyvin?


9. Priorisoi.
Mieti, mikä sinulle ja hevosellesi on tärkeää, niin pystyt perustelemaan valintasi myös itsellesi. Oletko valmis tinkimään hevosesi tarhan koosta, ratsastusalueiden pohjista, ruokintakertojen määrästä, karkearehun laadusta tai säästöön jäävästä rahasta? Et ole olosuhteiden orja, vaan tehnyt itse päätöksen harrastaa maneesittomalla tallilla!

Kun kenttä on toista viikkoa ratsastuskelvoton, voit ehkä kuitenkin todeta hevosen olevan elinolosuhteisiinsa tyytyväisempi kuin maneesitallilla tai ehkä voit iloita siitä, että edullisemman tallivuokran vuoksi voit edes pitää omaa hevosta.

10. Nauti vaihtelusta!
Talvi rajoittaa treenaamista paljon, mutta hyvinä hetkinä se myös tarjoaa uusia mahdollisuuksia! Kun vihdoin maahan saadaan kunnon kerros pakkaslunta, on aika nauttia pelloilla laukkailusta ja hiihtoratsastuksesta.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat