sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Joulukalenteri #21

Minulla on tapana kantaa videokameraa mukana tallilla ja nakittaa enemmän ja vähemmän innokkaita kavereita kuvaamaan niin itsenäistä treeniä kuin valmennuksiakin. Vuosia sitten, kun sain videotoiminnollisen kameran, tuli videopätkiä kuvattua lähinnä huvin vuoksi ja kivojen videoiden tekemiseen. Myöhemmin videot ovat kuitenkin tulleet osaksi omaa oppimista ja sen arviointia, mihin myös valmentajani on minua kannustanut.

Valmennus- ja treenivideot eivät ole vain kuvamateriaalia blogiin, vaan oppimismateriaalia minulle. Usein valmennuksen jälkeen katson videomateriaalit läpi ja kuuntelen valmentajan kommentit. Näin kaksi mielikuvaa yhdistyy, kun muistikuvat itse ratsastamisesta yhdistyy sen kanssa, miltä ratsastus näytti ulospäin. Muistan, miltä hevonen tuntui allani kun ratsastin tietyllä tavalla ja valmentaja kehui. Kotona saan nähdä saman tilanteen uudestaan ja näen miltä hevonen ja oma istuntani tuossa tilanteessa näytti. Vastaavasti videolta näkee myös omat virheet, joihin on helpompi puuttua kun ne näkee myös itse. Pitkään kuvittelin esimerkiksi istuvani suorassa, vaikka todellisuudessa olin koko ajan etukenossa!

Vastaavasti myös toisten ratsastajien videoiden ja ratsastuksen katsominen voi olla opettavaista ja tukea omaa kehitystä. Taitavia ratsastajia seuraamalla ja vertaamalla heidän suorituksiaan omiin suorituksiin oppii näkemään, miten oma istunta ja apujenkäyttö eroaa tavoitteesta. Kun ongelmat ja virheet tiedostaa, niiden hyväksi voi myös tehdä jotain.

Videoitteko te omaa ratsastustanne? Käytättekö videomateriaalia oppimisen tukena, vai kuvaatteko muuten vain?


Videot eivät ole minulle kuitenkaan pelkkä oppimisväline, vaan nautin suunnattomasti myös visuaalisesti kauniista videoista ja niiden editoimisesta. Aikoinaan jouduinkin tekemään valinnan nykyisen alani ja media-alan välillä ja valintani vuoksi media jäi vain harrastukseksi. Olen jo vuosia puuhastellut enemmän ja vähemmän (pääasiassa vähemmän) laadukkaita videopätkiä ja jakanut niitä satunnaisesti myös tänne blogiin. Tälläkin hetkellä suunnitelmissa olisi muutama ihana idea, jotka vain kaipaisivat toteutusta. Toivottavasti joululomalla löytyy aikaa uuden materiaalin kuvaamiseen!

Tässä joulukalenterin luukussa haluaisinkin jakaa muutamia suosikkivideoitani vuosien varrelta. Osassa pidän erityisesti editointijäljestä, osa taas on minulle muuten vain tärkeitä. Joukossa on myös muutamia ystävien tekemiä videoita ja luonnollisestikin suurin osa videoiden pätkistä on ystävieni kuvaamia.


1. Tämä video on edellis talvelta ja pätkät ovat Nennan kuvaamia. Tykkään tästä jotenkin hurjasti, kuten myös tuona päivänä otetuista valokuvista. Sää oli täydellinen kuvaamiseen ja poni näytti hyvältä laukatessaan hangessa lumen vain pöllytessä ympärillä.
2. Tämä video syntyi vähän niinkuin vahingossa viime kesänä. Videopätkiä oli kertynyt kahdelta eri ratsastuskerralta ja editoimisinnostuksen puuskassa tuli kursittua kasaan tällainen lopputulos. Tässä videossa minua kiehtoo varmaan eniten musiikki, josta pidän todella kovasti! 


3. Tämä on ystäväni Liinan vuosia sitten tekemä video, joka on jostain syystä kerännyt aivan hurjan määrän katselukertoja. Olen aina pitänyt tästä videosta, mutta sen merkitys minulle on vain kasvanut vuosien myötä; etenkin nyt, kun rakkaani on poissa. Tällä videolla on rakkaimmat ja tärkeimmät ponivuoteni ja yhdet hienoimmista hetkistä Julin kanssa.
4. Vastaavasti tämä on minulle tärkeä video Winniestä. Tämän kokosin ponin lähdettyä ja siihen onkin kerätty parhaita hetkiä niiden vuosien ajalta, kun Winnie oli minulle kuin oma poni. Mikään editoinnin ihme tämä ei ole, mutta tykkään erityisesti tämän videon materiaaleista.5. Tämä on yksi niistä harvemmista videoista, joiden materiaalit on kuvattu vartavasten tehtävää videota varten. Menetin sydämeni tälle kappaleelle heti ensimmäisellä kerralla kun sen kuulin ja myöhemmin sainkin ajatuksen editoida siihen oman videon omalla tarinalla.6. Tämä on toinen video, jonka materiaalit on kuvattu erityisesti tätä yhtä videota varten. Tämä on ystäväni Liinan kuvaama ja editoima koulutyö.7. Viimeisenä vielä ehkäpä oma suosikkini. Tässä videossa olen erityisen tyytyväinen niin ideaan, materiaaliin kuin editointiinkin. En tiedä välittyykö videosta vieraalle katsojalle ne fiilikset, joita koin tätä videota tehdessä, mutta itse voin palata elävästi niihin pettymyksen ja katkeruuden tunteisiin, joita koin edellis keväänä joutuessani luopumaan minulle rakkaasta ponista vasten tahtoani.


Mikä oli teidän suosikkinne? 

4 kommenttia

 1. En voi vaan uskoa miten hyvä olet hevosten käsittelyssä. Uskomatonta kehitystä ja yhteistyötä varsinkin Winnien kanssa. Jatka samaan malliin äläkä luovuta koskaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! En koe olevani mitenkään erityisen taitava, mutta olen kyllä kiitollinen siitä, että olen päässyt oppimaan ja käsittelemään myös nuoria ja haastavampiakin hevosia. Halu kehittyä on myös suuri. :)

   Poista
 2. Upea toteutus ja ideakin viimeisessä videossa, mutta tuli vaan paha mieli siitä, että sen sanoma kuulosti niin katkeroituneen ja pettyneen ihmisen tekemältä.. =/ Toivottavasti olet päässyt jo yli näistä tunteista ponin menetystä kohtaan..? Tsemppiä :)

  VastaaPoista
 3. Ponin menetyksen olen hyväksynyt kyllä ja olen todella onnellinen sen, sekä ponin nykyisen omistajan puolesta. Ponilla on hurjan ihana koti ja voin käydä sitä melkeinpä koska vain katsomassa jos haluan :) sen sijaan olen edelleen sitä mieltä, että kaikki ei mennyt ihan niin kuin piti, kun poni lähti. Edelleen olen siis pettynyt siihen, miten asioita hoidettiin ja miten ne päätyivät ponin lähtöön. Siitä mielipiteeni tuskin koskaan muuttuu, mutta toki siis olen asiat hyväksynyt enkä videon kaltaisissa tunteissa enää pyöri :)

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat