sunnuntai 27. helmikuuta 2011

edistystä ja lasten leikkejä

Poju oli hypännyt omistajansa kanssa eilen, jee! :) En ole ehtinyt jutella vielä, mutta ilmeisesti olivat ristikoita hypelleet tunnilla ja poni oli kieltänyt vain kerran. Itse saan ensi viikolla mennä puomikasoja itsenäisesti, katsotaan jos tässä joskus pääsen sitten tunnille hyppäämäänkin :)

Saatiin myös Julin kanssa kutsu esiintymään tallin laskiaisriehaan pukuratsastusnäytökseen tai johonkin vastaavaan. Lupasin mennä, kun kerran pääsee ponin kanssa jotain hauskaa välillä touhuamaan. Onhan se ehkä vähän lasten touhua, mutta mitäpä tuosta! Ainakin järjestetään taas joku todella hieno puku. Meillä on tallilla jo varmaan viitisen vuotta järjestetty halloweenina pukuratsastuskisat, ja niihin on tullut aina osallistuttua. Ekat kisat menin monsterilla, pukeuduin keijuprinsessaksi tai joksikin vastaavaksi. Olinpas aika järkyttävän näköinen... Tulos oli hylky, sillä en ollut "ihan kunnolla" tutustunut esteratsastuksen sääntöihin, ja mielestäni oli ihan ok ylittää jo kerran ylitetty este uudestaan, ikään kuin kyseessä olisi ollut sarjaeste jonka toiselta osalta poni on pujahtanut ohi. Luokka oli siis 40 cm ja kisat aivan ensimmäiset missä ikinä kävin. Esteitä olin hypännyt vain muutamia yksittäisiä, mutta ihan hyvin pärjäsin radasta. ;)

Seuraavana vuonna sain kisoihin vihdoin alle Julin, jota jo edellisenä vuonna olin kisaratsuksi toivonut mutta en saanut :( Nyt kisat oli tehtäväratsastuskisat, missä oli mukana muutamia esteitä, korkeudeltaan 60 cm tällä kertaa. Silloinen ratsastuksenopettaja oli varma etten selviäisi sen kokoisista esteistä ja koko tehtäväradasta hengissä, koska olin niin luuseri tunneilla, mutta lopulta sitten voitettiin koko meidän oma luokka ;) Se oli silloin aika siistiä. Pukeutuminen oli näissä kisoissa heikompaa, taidettiin olla ponin kanssa tonttuja. Kuvia ei näistä kisoista ole ollenkaan...



Kolmantena vuonna oli taas tarkoitus kilpailla Julitalla, mutta kisapaikalla ratsu vaihdettiin toiseen vuonikseen, Rölliin. Otti ihan mielettömästi päähän kun jouduin hevosta vaihtamaan sen takia, että kisapaikalle oli pamahtanut joku muksu äitinsä kanssa, joka pyysi päästä mukaan kilpailemaan juuri Julitalla. Vitsit miten murisin, eikä voitto tuntunut edes yhtään kivalta kun se tuli väärän ponin kanssa :( Puku oli tänä vuonna kyllä mielestäni hieno, oltiin Paavo Pesusieni ja Kari-kotilo ;) Huomatkaa tuntosarvisilmät ponin päässä!






Olisikohan se ollut sitten 2009 kun en päässyt osallistumaan käsileikkauksen takia. Silloin olin vain kuvaamassa muita kilpailijoita.

Viime vuonna tuli taas osallistuttua kun kaikki kaveritkin osallistui, tällä kertaa ratsuna taas Juli. Revittiin vähän huumoria Julin "hyvästä eteenpäinpyrkimyksestä" ja puin ponin ferrariksi. Kai siitä oli jotain hyötyä sitten, kun taas kerran oltiin kaikista nopein ratsukko. Meidät palkittiin erikseen vielä hyvin positiivisesta ajattelusta ;)

Nyt siis pitäisi keksiä taas joku puku ponille, ehdotuksia? Kommentoikaa villisti vaikkapa tähän blogimerkintän niin katsotaan jos ideoita pystyy toteuttamaan... (:

-Essi
1

torstai 24. helmikuuta 2011

Maastoilua vasten tahtoa

Ei oikeesti ole mahdollista, että osun tallille AINA juuri silloin kun siellä on ties mitä talutus ja erityistunteja... Tänään kävi siis taas vaihteeksi niin.. On se mukavaa kun ei osata merkata niitä tunteja tuntilukujärjestykseen niin että sitä voisi sitten lukea ja osata tulla tallille sellaiseen aikaan kun maneesi on vapaana. Ja jos ei niitä tunteja sinne merkata niin olisi mukava jos sinne maneesiin sitten saisi edes mennä samaan aikaan niiden tuntien kanssa, mutta ei.. Maastoiltiin Pojun kanssa siis taas tänään, jäi treenaaminen väliin. Kiersin laitumelle auratun lenkin kolmesti, aikaa kului sellaisen 40 minuuttia kun pääosin mentiin käynnissä. Pätkiä otettiin ravia ja myös laukkaa, mikä sujui mukavasti vaikka muutamat hiihtäjät tulikin vastaan. Hassua kun nyt hiihtolomaviikolla on todella vähän hiihtäjiä liikenteessä, taitavat olla kaikki lapissa. Huomenna mulla pitäisi olla ensimmäinen ponivapaa päivä melkein kahteen viikkoon, saa nähdä mitä tekemistä keksin kotona kun ei tarvitsekkaan lähteä tallille.

Tallilla on liikkunut jo pidempään melkoisen kesy kettu, johon törmäsin taas tänään. Siellä se törrötti kentän laidalla ottamassa aurinkoa, eikä jaksanut välittää hevosista tai ihmisistä kentän toisella laidalla. Vasta kun menin itse kentälle kameran kanssa, kettu päätti siirtyä kymmenisen metriä sivummalle ja istui sinne taas paistattelemaan päivää. Sinne se taisi jäädä, ei onneksi törmätty samaiseen eläimeen maastolenkillä. ;)





Ainiin, tänään ratsastuskoululta lähti eläkekotiin Rusina-pappa, 19- vuotias welsh jolla itsekin opettelin joskus pienenä ratsastuksen alkeita:) Toivotaan että kaveri viihtyy uudessa kodissaan.



-Essi
0

maastoilua

Edellispäivänä osuin tallille samaan aikaan kaverin kanssa, joka vuokraa toista ponia samalla tallilla. Lähdettiin yhdessä maastoon, oli niin kiva ratsastaa taas seurassa! Toisin kuin yleensä tällä kokoonpanolla, mentiin tosi rauhallisesti käyntiä ja vähän ravia. Laukkaaminen päätettiin jättää maneesiin, kun maastossa olisi ollut pakko laukata peräkkäin. Takimmainen poni olisi varmasti laukannut täyttä etummaisen perässä, ja etummainen taas olisi vain lisännyt vauhtia koska toinen poni tulee lujaa perästä. Pysähtyminen ei välttämättä olisi siis onnistunut hirmu helposti, etenkään kun kaveri oli matkassa vielä ilman satulaa :) Oltiin siis vastuuntuntoisia lapsia ja laukattiin maneesissa, missä itsekin otin satulan pois. Laukattiin eri aikaan, eli saatiin molemmat muutamia kuviakin.


Eilen oli tarkoitus ratsastaa ilman satulaa riimulla, mutta tottakai osun aina tallille juuri siihen aikaan kun tulee jotain talutusratsastajia tai muita... Eli maneesiin en päässyt sitten aluksi ollenkaan, niin lähdin maastoon kävelemään alkukäynnit. Nenna oli mukana heilumassa kameran kanssa, pientä mainontaa nyt kaverin uuden blogin suuntaan:) www.nennanblogi.blogspot.com Ennen maastoon lähtöä tapettiin aikaa ettei tarvitsisi olla maastossa kamalan kauaa ennen kuin pääsee maneesiin, leikkasin Julin harjan ja kuvailin Nennaa ja Prinssiä, supersöpöä paksua pikku shettistä :) Julin harjasta tuli ihmen hyvä, jätin mustan keskiosan pidemmäksi kuin valkoiset reunat. Samoin Prinssistä tuli muutama hauska kuva, pakko lisätä sellainenkin nyt tähän :D Onpahan taas kuvientäyteinen postaus.


Kun sitten lopulta päästiin maneesiin, oltiin siellä juoksuttamassa yhtä ponia. Suitset piti siis pitää päässä kun en ollut yksin maneesissa.. Poju oli aivan järkyttävän ärsyttävä, ei liikkunut niin yhtään mihinkään! Ei kai sitä nyt kiinnostakkaan liikkua kun kaveri laukkaa vieressä ympyrällä, mieluiten sitä laukkaisi siinä kaverin vierellä. En vain jaksanut alkaa tapella ponin kanssa vaan vähän ravailin ja kävelin ja suosiolla poistuin paikalta. Tänään on varmaan pakko ratsastaa ihan kunnolla kun on nyt ollut kaksi rennompaa päivää jo peräkkäin.

-Essi
0

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Leikisti oma poni.

 
Poju on ollut mun hoidossa nyt kokonaisen viikon, kävin tällä viikolla hoitamassa ja ratsastamassa kaikkina muina päivinä paitsi perjantaina. Tänään näin omistajan ja sovittiin että käyn ensi viikollakin kaikkina päivinä kun vain mun sopii käydä. Tuntuu vähän hurjalta kun poni on mun vastuulla, mitä jos se vaikka ontuu enkä huomaakkaan sitä ja ratsastelen koko viikon silti normaalisti.. Täytyy vain toivoa ettei mitään tapahdu ja jos tapahtuukin niin osaan huomata ja selvittää asiat :) On tullut kyllä huomattua että oma hevonen ei välttämättä ole se mun juttu. Tai ehkä oma juu, mutta ei 24/7 mun hoidossa. On aika rankkaa käydä tallilla päivittäin kun siellä menee aikaakin sen 2-3 tuntia kerralla. Nyt on onneksi ollut koulun puolesta tosi rentoa, mutta normaalin koulunkäynnin kanssa en varmasti pystyisi sovittamaan jokapäiväistä hevosharrastusta. Ja kun oman hevosen kanssa olisi sitten lisäksi paljon lisää valkkuja, kisoja ynm. Että jos joskus sen oman ponin hankin, niin sillä tulee sitten olemaan vuokraaja.

Toisaalta tuo jokapäiväinen ratsastelu saattaa nyt tuntua rankalta ihan sen fyysisyydenkin vuoksi. Tajusin tänään että mulla on oikeasti ihan hirvittävän huono kunto! Ratsastin Pojun ja kaksi ratsastuskoulun hevosta ja nyt olen aivan puhki poikki ja rikki, en pääse huomenna varmasti edes sängystä ylös. Eipä tuo nyt mikään ihme toisaalta ollutkaan, kun normaalisti on tullut vain ratsasteltua pari kertaa viikossa. Ei siis mitään kunnon treeniä vaan vähän ravailua sinne tai tänne, laiskana päivänä ilman satulaa maastoilua. Pitää varmaan ottaa nyt itseä niskasta kiinni ja alkaa ratsastaa ihan kunnolla, tekee hyvää varmaan myös ponille.



Eilen Poju oli ihan tosi mukava, energinen ja yhteistyöhaluinen. Tein paljon siirtymisiä askellajien välillä ja sisällä, tehtiin myös pysähdyksiä ja peruutuksia. Poju oli todella herkkä avuille ja lopulta siirtymiset sujui ihan nappiin, pysähdykset ravista onnistui hienosti ja poni lähti myös liikkeelle tarpeeksi rivakasti. Totuteltiin taas yhteiseloa puomien kanssa ja ravailtiin neljän maapuomin yli. Edellisviikolla Poju oli kokenut valkoiset puomit hirmu pelottaviksi, niin treenattiin eilen yhtä yksittäistä valkoista puomia kaikissa askellajeissa ilman ongelmia. Aikaisemmin tällä viikolla mentiin myös puomeja, en muista kirjoitinko siitä.. Joka tapauksessa silloin oli yksi valkoinen puomi 4 muun puomin keskellä ja hyvin päästiin yli :) Ehkä seuraavalla kerralla voidaan lisätä toinen valkoinen puomi kuvioihin.
Eilen myös laukattiin pitkästä aikaa kun maneesissa ei ollut paljoa pakkasta. Poju oli aivan innoissaan, tykkäsi selvästi kun pääsi välillä menemään vähän lujempaa :) Tänään sitten treenattiin aika pitkälti samoja asioita kuin eilen, tosin laukattiin vain pääty-ympyrällä vähän pidempään, kun eilen tehtiin vain laukannostoja lyhemmille pätkille. 




Pojun jälkeen ratsastin vielä Julin ja Lakun. Viime viikolla tutustuin Lakuun ja sain liikuttaa sen taas, siinä on yksi todella mukava poni! :) Ihastuin siihen tänään kun se oli paljon mukavampi ratsastaa kuin viimeviikolla. Eteenpäinpyrkimyksessä on vähän hiottavaa, mutta tykkäänkin enemmän tahmeamman puoleisista poneista. Lakun kanssa työskenneltiin keskiympyrällä ja tehtiin vähän väistöjä.

 


Lopuksi ratsastin Julin, joka oli koko viikon aikana käynyt vain yhdellä tunnilla keskiviikkona. Vähän odotin jotain pukkilaukan tapaista, mutta selvittiin ilman. Poni oli oikeastaan tosi kiva ratsastaa, se jopa ravasi ihan kivasti eteen myös volteilla! Julitan kuvahan on siis sanakirjassa tahmeuden kohdalla, on ihme jos se suostuu ravaamaan kierroksenkin maneesissa yksinään. Työskenneltiin myös vähän keskiympyrällä kuten Lakunkin kanssa. Lopuksi laukkasin päädyssä ympyrällä jokseenkin hallittua laukkaa ilman pukkeja tai singahduksia. Oikea laukka ei yrityksistä huolimatta noussut taas niin millään...


Tässä tältä päivältä, Lensku varmaan jossain vaiheessa postaa hyppelöistään :)

-Essi
0

tiistai 15. helmikuuta 2011

Mörköjä metsässä

Tällä viikolla Pojun piti olla mulla maanantaina ja torstaina, mutta kun omistaja on kipeänä niin kävin myös tänään liikuttamassa ja ruokkimassa ponin, samoin teen huomenna. Tässä on siis tulossa neljän päivän poniputki, tosin saa nähdä miten paljon pystyn ratsastamaan kun on ollut aika kovat pakkaset. 


Maanantaina heitin ponille loimen selkään ja lähdin ilman satulaa maastoon. Kierrettiin isolle laitumelle aurattu lenkki kahdesti, pääosin kävellen ja lyhkäisiä pätkiä ravaillen. Poju oli reipas ja energinen, muttei kuitenkaan kyttäillyt tai säikkynyt hiihtäjiä tai mitään muutakaan. Pakkasta oli noin 15 astetta, mutta lenkillä ei tullut kylmä kun aurinko paistoi lämmittävästi ja poni loimineen oli lämmin takapuolen alla.


Tänään olin ajatellut mennä rennosti puomeja maneesissa, mutta päädyin lähtemään taas maastoon kun maneesissa oli niin kylmä. Ratsastin taas loimen kanssa ilman satulaa, kun poni käyttäytyi eilenkin niin nätisti. No lähdettiin tänään kiertämään vähän pidemmälle lenkkeilypolkuja pitkin. Tien vieressä olevalla pellolla oli joku hirvittävä mörkö (puu tai kivi tai muu möykky jonka päällä oli lunta) jonka ohi Poju ei suostunut menemään millään. Poni vain kääntyi päättäväisesti ympäri ja lähti hiihtelemään reipasta käyntiä kotiin päin kapealla lumeentallautuneella polulla. Varmaan yli 50 metrin matkan yritin saada ponia pysähtymään, kunnes lopulta pääsin alas selästä. En niin tasan antanut periksi ja talutin ponin mörön ohi, tottakai aivan ongelmitta.. Jatkoin talutellen lenkkiä metsäpolulle, missä pääsin takaisin selkään lumikasan päältä. Hetken aikaa käveltiin ihan rauhassa, kunnes Poju pelästyi kai jotain ja lähti kiitämään ihan täyttä pitkin kiemurtelevaa metsäpolkua. Olin niin varma että poni paskoo jalkansa tai kaatuu tai sitten minä putoan ja poni juoksee ties minne. Polulta poni päätti sukeltaa umpihankeen, mikä sekään ei pahemmin hidastanut vauhtia. 


Jotenkin ihmeellisesti onnistuin pysymään koko rytäkän ajan kyydissä ja lopulta poni itse siirtyikin käyntiin. Siitäpä sitten jatkettiin käynnissä tallille niin kuin mitään ei olisi tapahtunut. On se hölmö poni kun ei kerää kierroksia ollenkaan tuollaisesta! Tallille kun päästiin niin tarkoitus oli käydä maneesissa purkamassa vielä vähän ponin energiaa, mutta päädyin vain taluttelemaan sitä kun en jaksanut enää kiivetä selkään kun en ollut maneesissa edes yksin.  Rytäkässä Poju oli saanut pikkuruisen haavan etujalkaansa aivan kavion yläpuolelle, tuli varmaankin hokista. Huuhtelin jalan eikä siinä edes näkynyt mitään haavaa, joten tuskimpa oli mitään vakavaa.


Pojun ruokintaa vähennettiin vähäsen, joskos energiataso pysyisi vähän matalammalla kun poni liikkuukin rennommin pakkasten takia. Huomenna pitää varmaan mennä maneesissa mikäli vain ilmat sallii jonkinmoisen työnteon. :)


-Essi 
PS. Ohhoh, taisi tulla tähän mennessä pisin postaus multa :D Aika hurjaa, lupaan postailla lyhemmin jatkossa ;)
0

sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Poniratsastusta ja uusia tuttavuuksia

Kävin tänään tallilla liikuttamassa tuntihevosia. Aamulla oli järkyttävän kylmä, yli 20 astetta pakkasta niin jätin tallille menon vähän myöhemmäksi. Päivällä paistoikin jo aurinko tosi nätisti, eikä ilma edes tuntunut kylmältä kun ei tuullut ollenkaan :)
Yksi kavereista sattui tallille samaan aikaan, joten sain taas ihania talvisia kuvia, joita nyt tottakai viljelen tänne urakalla kun kerran kuvia on ;) Voi olla etten saa kuvia taas vähään aikaan, joten tässä nyt seuraavienkin postausten puolesta.

Sain liikutella poneja pitkästä aikaa, yleensä liikutuksen tarpeessa on vain isompia hevosia joiden pitää päästä purkamaan energiaa sunnuntaisinkin. Tänään sain piiiiiitkästä aikaa mennä taas Julilla, jonka kanssa kävin maastossa kävelemässä ja vähän ravailemassa. Jännitin tosi paljon hiihtäjiä ponin puolesta, kun olen Julilla maastoillut talvella viimeksi vuosi takaperin, kun kävelyreissu päättyi siihen että poni laukkasi ylitseni. Tänään sujui kuitenkin kivasti vaikka hiihtäjillä olikin kauniin ilman ja sunnuntaipäivän kunniaksi jokin kansanvaellus.

Julin jälkeen ratsastin Lakun, hauskan tumman ponin jolla en ollut ennen mennytkään. Poni oli vähän jäykkä ja tahmea, mutta muuten mukava ratsastaa. Paremmalla ajalla sen kanssa voisi olla mukavakin yrittää vääntää kunnolla.

Lopuksi liikutettiin kaverin kanssa tallin shettikset tosi kevyesti. Puoliksi taluteltiin ja ratsastettiin yhteensä puolisen tuntia, lähinnä leikittiin ja köpöteltiin possujonossa ympäri maneesia. Waltsulla olin mennyt kerran aikaisemmin joulumaastossa tai vastaavassa kun käytiin vaan maastossa kävelemässä. Hölmö poni jolla en kyllä ikinä haluaisi tunnilla ratsastaa vaikka olisi isompikin, niin perinteinen shettis! Jumittaa tai kulkee possujonossa, mielellään jättäytyy jonosta jumittamaan ja odottamaan että kaverit kiertää maneesin kerran, jonka jälkeen on hyvä palata taas jonon perälle. Jos ratsastaja erehtyy komentamaan, palkitsee poni pukittelemalla tai liiskaamalla ratsastajan seinään. Pienempien kanssa poni on joskus alkanut piehtaroidakkin.. :D Kaipa se käyttäytyäkkin välillä osaa kun vain on oikea kuski selässä :)

-Essi
1

torstai 10. helmikuuta 2011

Tunnille!

Laitoin pienen kyselyn tuohon oikealle, sieltä voitte käydä napsuttelemassa niitä aiheita jotka teitä kiinnosta, oi rakkaat lukijamme! :) Koitetaan sitten postailla enemmän sellaista materiaalia mikä ihmisiä kiinnostaa.

Poju on mulla tällä viikolla kolmena päivänä, kävin maanantaina ja eilen vääntämässä koulua maneesissa, tänään pitäisi vihdoin mennä sinne yksityistunnille. Maanantaina poni oli aivan järkyttävä, olin valmis lopettamaan koko ratsastusharrastuksen kun kaikki kusi niin pahasti. Poju joko juoksi alta tai sitten jumitti, säikkyi kaikkea aivan turhaa, ei taipunut tai kääntynyt tai edes asettunut oikeaan suuntaan, ei säilyttänyt laukkaa, oikoi kulmissa, peruutti vinoon, volteilla siirtyi käyntiin.... Ja mikä parasta, olin juuri käynyt kuvaamassa Lenskua joka teki Tiksun kanssa samaa tehtävää ja tottakai heillä sujui aivan moitteettomasti! :D Kyllä se Poju lopulta vähän parani, hakeutui alaskin kun tein volttikahdeksikkoa ravissa jonkin aikaa.

Eilen menin ilman satulaa ja Poju oli paljon kivempi ratsastaa kuin osasin odottaa :) Menin ensimmäistä kertaa ilman satulaa sen jälkeen kun tulin aika pahasti alas, minkä takia varmaan vähän jännitin ja se heijastui poniin. Molemmat rentouduttiin kuitenkin aika pian kun keskityttiin työntekoon ja jo alun verryttelyn jälkeen Poju taipui ja asettui ihan kivasti. Lopputunnista hakeutui taas alas ja tuntui todella kivalta. Ehkä ei siis kannatakkaan vielä menettää toivoa, ehkä me tänään tunnilla opitaan jotain hyödyllistä :)

-Essi
0

torstai 3. helmikuuta 2011

riimuratsastusta :)

Poju on vihdoinkin ihan kunnossa :) Kävin maanantaina ratsastamassa sillä vielä kevyesti, vähän avoja ja sulkuja käynnissä & ravissa. Lopuksi käytiin mastossa kävelemässä ja vähän ravailemassa, poni tuntui pitkästä aikaa taas omalta itseltään, reippaalta :)

Tänään Pojulla kävi kengittäjä, minkä vuoksi ratsastin taas vähän kevyemmin. Kaveri osui tallille samaan aikaan ja liikutti oman vuokraponinsa maneesissa meidän seurana. Ratsastin riimun kanssa, oon pitkään halunnut kokeilla miten Poju toimisi pelkän riimun kanssa, kun se kuuntelee niin hyvin painoapuja. Hienostihan se meni, peruutuksetkin sujui riimun kanssa paljon paremmin kun koskaan ennen suitsilla! :) Jarrujen kanssa ei ollut mitään ongelmaa, taidan alkaa useamminkin ratsastella riimulla kun poni vaikutti siitä tykkäävän. Ja opinpahan etten ainakaan roiku kiinni kuolaimessa!

Ensi viikon torstaina pääsen vihdoin sinne tunnille Pojun kanssa. Mennään yksityistunnille sille opettajalle, kenen tunneilla olin viime keväänä. Tykkään opettajasta kovasti, ja oli kiva kun yksityistunti järjestyi vaikka hän pitääkin ratsastuskoulutunteja enää yhtenä päivänä viikossa. Jospas vaikka oppisin jotain piiiiiitkästä aikaa ;)

-Essi


PS. Lensku kuulemma postaa vasta kun saa kuvia, toivotaan siis että ehtisin mahdollisimman pian käymään Lenskua ja Tiksua moikkaamassa. Nyt on onneksi tentit vähäksi aikaa ohi niin voisin jopa ehtiäkkin..
1

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat